2024’ün ilk yurtdışı seyahati olarak İsveç ve Danimarka’nın benim için diğerlerinden anlamlı bir farkı var. Hem ilk defa yalnız seyahat ediyorum hem de ilk blog yazım oluyor.

Biletimi seyahatimden 9 ay önce kampanyalı olarak çok cüzi bir rakama almış olmanın verdiği keyifle seyahatim Sabiha Gökçen Havaalanından Kopenhag Havaalanına doğru başlıyor. 3 saat 10 dakika gibi bir sürede Kopenhag’a varıyorum. Ardından Malmö’ye, Kuzey Avrupa’ya seyahat eden çoğu kişi gibi ben de Kopenhag’dan geçiyorum. Malmö aşırı temiz, düzenli, medeni, yeşil, sakin ve soğuk bir İsveç şehri. Malmö’ye kadar gelmişken vaktiniz varsa hemen yakınındaki Lund’a geçebilirsiniz. Ben baharda tekrar buralara elbet gelirim diyerek Lund’ a geçmedim. Hava sıcaklığı Türkiye ile hemen hemen benzer olmasına rağmen rüzgarlı olduğu için dondurucu olabiliyor bu sebeple Ocak ayında ziyaret edecekseniz termal içlik, atkı, bere ve eldivenlerinizi unutmayın 🙂

Nüfus: 664.428

Dil: İsveçce

Para Birimi: İsveç kronu (SEK)

Malmö Ulaşım

Öncelikle Kopenhag havaalanından DSB bilet otomatlarından aldığım tek yön bilet ile (30 Danimarka Kronu) Kopenhag Merkez İstasyonu (Kobenhavn H)’na varıyorum. Ulaşım oldukça pratik ve hızlı. Malmö’ye ulaşmak için tren ve otobüs seçeneği var ve iki şehir 30-40 dk sürüyor. Ben Oresund köprüsü üzerinden hızlı tren ile geçmeyi tercih ediyorum, tren ile 2 durak ötenizde. Hızlı tren biletimi seyahatimden 1 ay önce kadar “Omio” sitesinden almıştım. Ama siz son dakika bilet almak isterseniz araçlar Kobenhavn H (Kopenhag Merkez İstasyonu)‘den 20 dakikada bir kalkıyor. Biletleri DSB satış ofisi, 7-eleven büfeleri ya da bilet makinalarından satın alabiliyorsunuz. Bilet fiyatı tek yön 15-18 euro arası yani ortalama 135-150 DKK arası. Danimarka ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde kur hesabı yapmazsanız daha keyifli bir seyahat olabilir 🙂

Ben gezimi 2 gece Malmö, 4 gece Kopenhag olacak şekilde planladım. Hava kış aylarında 15.30-16.00 gibi kararıyor. O yüzden erken uyanıp yola düşmek lazım. Malmö’de trenden inip 100 metre kadar yürüyorum köprüden hemen karşıya geçiyorum ve otelim (Moments Hotel). Yalnız gezenler ve merkezi konaklamak isteyenler için iyi bir seçenek. Malmö İsveç’in 3. büyük şehri ve göçmen nüfusu oldukça fazla. Hatta ve hatta nüfusunun %16’sı Müslüman. 3 ana büyük meydana sahip. Malmö’de ben toplu taşıma kullanmadım çoğu yer yürünebilir mesafede. Şehir içi ulaşımda yeşil ve sarı renkli otobüsler kullanılıyor. Yeşil otobüsler daha merkezi duraklardan geçerken sarı otobüsler Malmö’ nün uzak mahallelerine gidiyor. Malmö ile Türkiye arasında 1 saatlik zaman farkı var (Malmö 1 saat geride).

Malmö Gezilecek Yerler

1. Stortorget (Ana Meydan)

Buzz gibi bir havada kar taneleri havada uçuşurken kendi kendimi fotoğraf çekmek için uğraşıyorum:) Burası Malmö’nün en büyük meydanı. Merkez tren istasyonu’nda indikten sonra Mälar Köprüsü’nden karşıya geçip 250-300 metre yürüdüğünüzde bu ihtişamlı ve renkli binalarla çevrili harika meydan karşınızda. Hem otelime de çok yakın. Meydanda Rådhuset yani Malmö Belediye Binası, Apoteket Lejonet yani meşhur eczane ve Malmö’nün Danimarkalıların elinden alınmasına büyük ölçüde katkısı olan Karl X Gustav’ın heykeli sizi karşılıyor. Old town kısmı yani Gamla Staden bölgesinde yer alıyor.

2. Lilla Torg (Küçük Meydan)

Stortorget meydanındaki o meşhur eczanenin önünden müzisyen heykellerinin yanından dümdüz yürüyerek ulaşacağınız bu rengarenk meydan cafe ve restoranlarla çevrili. Meydanın ortasında İsveç bayrağı dalgalanıyor. Yapılar oldukça eski olmakla birlikte iyi korunmuş görünüyor ve Colmar, Strasbourg’dakilere çok benziyor. Sonradan araştırdığımda bu yapıların 1500’lerden kaldığını öğreniyorum. Büyük meydandan sonra birkaç yüz adımda sanki bambaşka bir kasaba meydanına geçtiğinizi hissediyorsunuz. Lilla Kafferosteriet bu meydanda vakit geçirebileceğiniz minnoş bir mekân. İskandinav dekorasyon ürünlerini satın alabileceğiniz minik mağazalar var.

3. Gustav Adolf Torg Meydanı

Bu meydan şehrin kalbinde ve 2. büyük meydanı. En hareketli noktası. Noel zamanı pazarlara ev sahipliği de yapıyor. Bu meydanda bulunan H&M (İsveç markasıymış bunu da yeni öğreniyorum) çok çok indirimli alışveriş yapabilirsiniz. Depolamak isteyenlere H&M’ lerde The Ordinary ürünleri de oldukça uygun fiyatlarla satılıyor.

4. Malmö Kalesi

Ben gezi ve seyahat bloglarını okurken tarihi bilgiler hiç ilgimi çekmediğinden direkt atlıyorum. Eğer yapıların ve şehirlerin uzun uzadıya tarihi bilgilerini elde etmek istiyorsanız bu blog doğru adres olmayabilir. Amacım daha çok seyahatleri gerçekleştirirken kolaylaştırıcı ipuçları vermek 🙂

Kısa süre hapishane olarak kullanılmış ve 1900’lerde evsizlere barınak edilmiş ve İskandinavya’nın en eski kalesi olarak ünlü bir yapı. Bünyesinde tarih ve sanat müzesi ilaveten bir de akvaryum var. Ben gittiğimde kapalıydı bu sebeple giremedim. Yürüyerek ulaşım merkeze 10-15 dakika. Otobüsle gitmeyi tercih ederseniz eğer Malmö Central Station’dan kalkan “7 numaralı Malmö Ön” otobüsüne binerek 4 durak gidin ve “Malmö Tekniska Museet” durağında inin. Kaleyi ziyaret 40 SEK (İsveç Kronu). Ben şehirleri keşfetmek için her zaman yürümeyi tercih ediyorum ve tadını bu şekilde alıyorum:)

5. Kungsparken

Malmö kalesi bu güzel parkın hemen dibinde konumlanmış. Parkın içinde küçük göller, çeşme ve bir de eski bir mağara var. Kış aylarında değil belki ama bahar ve yazda harika vakit geçirmelik bir park burası…

6. Turning Torso

İskandinavya’nın en uzun yapısı. 190 metre ve 54 katmış. Yakınında Lidl Market var biraz atıştırmalık alıp çok yakınındaki parkta atıştırıp soluklanabilirsiniz, Oresund köprüsünü izleyebileceğiniz sahil de burada. Yalnız sahil kış aylarında çok rüzgarlı oluyor söylemedi demeyin:)

7. Vastra Hamnen

Malmö’nün yeni oturumu olan bir mahalle. Sürdürülebilir enerji belediyeciliği misyonuyla yenilenebilir enerji konutları mevcut.

8. Pildammsparken

Malmö’nün en büyük parkı. Parkın içinde “Çiçek Vadisi” denilen bir bölge bulunuyor. Malmö’nün Versailles bahçeleri diyebiliriz 🙂

9. Daniaparken

Turning Torso’ya yakın Varnest Hamnen bölgesindeki sahil. İsveçliler yaz aylarında burada güneşleniyor ve buradan denize giriyorlar.

10. Malmö Stadts Bibliotek (Şehir Kütüphanesi)

Buraya giden yol tek kelimeyle harika. Devasa ağaçlı bir yoldan kütüphaneye ulaşıyorsunuz ve hem es vermek hem telefonları şarj etmek için mükemmel manzaralı bir yer.

11. Malmö Saluhall

Avrupa’daki kapalı pazar mantığıyla kurulmuş bir yer. İçerisinde restoranlar ve geleneksel yiyecek satan tezgahlar, hediyelikçiler var. 11:00 gibi açılıyor ben sabah saatlerinde gittiğim için henüz açılmamıştı.

12. Moderna Museet Malmö

Çağdaş sanatlar müzesi. Seyahatimden önce epey ilgimi çekmesine rağmen uğrayamadım, önünde fotoğraf çekilip devam etmek zorunda kaldım 🙁

13.Malmö Kontshall

İçerisinde sanat galerisi, kitabevi ve restoranlar var. Maalesef benim gezi sürecimde restorasyondaydı 🙁 Buranın önündeki meydan da tam fotoğraflık.

14. Malmö Opera Binası

Vaktiniz bolsa bir akşam için opera bileti alınabilir. İsveçlilerin opera konusunda oldukça iyi olduğunu okumuştum.

15. Möllevangstorget

İşçilerin anısına dikilen bir heykele sahip, Malmö Kontshall önündeki meydan. Ortadoğu mutfağı arayanlar bu bölgede birçok restoran mevcut.

16. Folketspark

Oyun alanları, buz pateni alanı, pazarlar, konser alanlarından oluşan halk parkı. Giriş ücretsiz.

Yukarıda adı geçen tüm lokasyonların konumlarını buraya bırakıyorum 🙂

Malmö’de Alışveriş

Triangeln, Emporia ve Hansa Shopping Center’larda yeterince farklı markayı bir arada bulabilirsiniz. Zaten eğer kış aylarında İsveç’teyseniz ısınmak için AVM’lere girmek kaçınılmaz oluyor… Gustav Adolf Torg meydanında alışveriş için mağazalar mevcut. Lilla Torg’ da İsveç dekorasyon ürünleri satan minik dükkanlar var.

Seyahatlerimi takip etmek için beni Instagram’da bulabilirsiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir