Nüfus: 8.833.079

Diller: Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Romansça

Para Birimi: İsviçre Frangı-CHF (1 CHF 35,55 TL-29 Şubat 2024)

Heidi’nin, çikolataların, peynirlerin ve fondünün ülkesi İsviçre’ den selamlar!

Faydalı Bilgiler

  • İsviçre 26 kantondan oluşuyor, her kantonunun başkanı var ve ülkeyi Almanya, Fransa, İtalya ve Avusturya çevreliyor.
  • Doğrudan demokrasiyle yönetiliyor ve Avrupa Birliği üyesi değil. İsviçre’de en çok Almanca olmak üzere dört ana dil konuşuluyor. En çok kullanılan dil Almanca. Fransa sınırı olan batı kısmında Fransızca, İtalya sınırı olan doğu ve güneye doğru İtalyanca konuşuluyor. Kırsal yerleşimlerde Romansça kullanılıyor.
  • Başkenti Bern’dir (dördüncü büyük şehri) ve ülke dünyanın en güçlü ekonomilerinden birine sahiptir. 
  • Kare bayrağa sahip iki ülkeden biri (diğeri Vatikan’dır).
  • Yazları sıcaktır ama en çok yağış görülen mevsimdir. 
  • Tren ağı çok gelişmiştir ve pahalıdır.
  • Toplu taşımaya binerken bilet kontrol edilmez ama otobüs ya da tramvaylara binmeden önce duraklardaki otomatlardan seçim yaparak saatlik, günlük ya da haftalık biletinizi alabilirsiniz.
  • İsviçre Avrupa Birliği üyesi bir ülke değil fakat Schengen vizesine ihtiyacınız olacak.
  • Migros (İsviçre’ ye ait bir marka) ve Coop marketlerden kahvaltılık, hazır yemek, unlu mamüller satın alarak seyahatinizin yeme içme kısmını uyguna getirebilirsiniz.
  • Wifi ağı Avrupa ülkelerine nazaran ülke genelinde hiç de yaygın değil!
  • Burada marketlerden aldığınız çikolatalar bile enfes.
  • Dışarıda gördüğünüz çeşmelerden su içebilirsiniz zira yerli halk da böyle yapıyor.

İsviçre’de Ulaşım

İstanbul’dan 3 saat 15 dakikada Basel’e uçuyorum. Basel-Mulhouse-Freiburg Havaalanı’na iniyorum. Burası İsviçre‘nin BaselFransa‘nın Mulhouse ve Almanya‘nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı. Ülkelere göre çıkışları var. İsviçre bayrağını görüyoruz ve çıkışa doğru yöneliyoruz. Metroya atlayıp doğru otele doğru yola koyuluyoruz.

Tren, feribot, otobüs, tramvay, metroyu sınırsız kullanabileceğiniz sınırsız ulaşım kartları (Swiss Travel Pass) mevcut. Bu kartı satın aldığınızda bazı etkinlik ve müzelere giriş ücretsiz olabiliyor. Buradan tarifeleri ve fiyatları inceleyerek bir hesaplama yapabilirsiniz. Ben şehirlerarası geçişlerimi trenle yaptım ve OMİO üzerinden satın aldım. Zaten ulaşım konusunda aşırı dakik olduklarını görünce alışık olmadığım şeyler diyorum, gözüme bir şey kaçıyor ve ağlıyorum 

İsviçre Panoramik Tren Rotaları

Gelelim Bernina Express’ e.. Bernina Express nedir?

Bu hat İsviçre’deki Chur’dan İtalya’ya bağlı Tirano’ya devam eder. UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak efsanevi manzaraya sahip bir yerdir.

Golden Pass Line

Luzern, İnterlaken, Montreux (Montrö) arası bir yolculuk yapmak isteyenlere.. fiyat ve tarifelere linkten https://mob.ch/horaire-2021/ bakabilirsiniz.

Glacier Express Panoramik Treni

Alplerde tren yolculuğu yapmak isteyenlere ‘Dünyanın en yavaş ekspresi’ olarak bilinir. Bu hat St.Moritz ve Zermatt arası..bu linkten bakabilirsiniz https://www.glacierexpress.ch/en/

Bu benim İsviçre’ye ilk seyahatimdi ve çok öncesinden planlanan bir gezi değildi. Bu sebeple bütçemi çok da ayarlamadan yola çıktım ve Bernina Express fiyatlarının hayli pahalı olması sebebiyle de deneyimleme şansım olmadı. Örneğin; Bern’den Grindelwald’ a geçerken zaten Alpleri, yeşili, inekleri görüyor olmamdan sebep bir dahaki sefere St. Moritz ve Bernina Express yapmak üzere tekrar geleceğim diye teskin oldum 

İSVİÇRE’DE GEZDİĞİM ŞEHİRLER

BASEL gezi rehberi için tıklayınız.

BERN gezi rehberi için tıklayınız.

GRİNDELWALD gezi rehberi için tıklayınız.

ZÜRİH gezi rehberi için tıklayınız.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir